Los Colegios Santa Ana de Villalonga y San José de Ontinyent presentan ante los Reyes su proyecto emprendedor
La IV edició del congrés sobre Educació Emprenedora dins del marc dels premis Princesa de Girona va estar, ben segur, un dels moments més inoblidables per als sis dels nostres alumnes de 4t d’ESO. Ells, han tingut una experiència vital única per l’oportunitat que suposa poder explicar el seu treball, tant a Ses Majestats els Reis, com als experts en educació i emprenedoria més importants del món.
Els alumnes de 4t de l’ESO d’enguany difícilment oblidaran un final de curs com el que han viscut. Segurament, no podien imaginar que una conversa que s’iniciava en una aula fa aproximadament dos mesos, amb una història que el seu professor, Francisco Ferrer, els contava, podria acabar en un viatge a Girona per a explicar el projecte que va començar a gestarse en eixe moment.
Un simulacre en la central nuclear de Txernobil va provocar una de les catàstrofes nuclears més dramàtiques de la història de la humanitat. Però hi ha una història oculta, una història invisible, que es dilueix enmig d’eixa tragèdia: la heroïcitat dels tres enginyers que van sacrificar les seues vides per salvar la terra d’un destí molt més terrible. Eixa va estar la història, i eixe va estar el detonant que va moure els nostres alumnes a restituir els herois anònims al lloc de la memòria de la humanitat que els pertoca.
Però esta vegada, en forma de còmic que és el format en el que els grans superherois es manifesten.
El Rei Felip VI en el seu discurs de cloenda dels Premis Princesa de Girona, va fer un al·legat a favor de les noves generacions de joves i la responsabilitat de la societat amb els joves “s’ha de comprometre sense reserves i donar suport incondicional als joves per a que puguen afrontar el seu futur amb major seguretat”. I ha afegit: “Sense retòrica, sense excuses, perquè és el nostre deure”. No ens queda una altra opció, tenen molta feina a fer per construir un futur molt més amable del que tenim.
Ens sentim satisfets de dir que els nostres alumnes encaixen a la perfecció en una generació de joves que estan preparats per fer front a les dificultats i mostren iniciatives per a buscar solucions davant dels grans reptes que imposa el món en el que vivim.
Les paraules d’una del nostres alumnes, Neus Juan, davant d’un auditori de més de 1000 persones entre les que es trobaven personalitats que exerceixen una influència directa en la societat, centraven el seu projecte “Tots els grans superherois ixen en un còmic”. També va explicar que el que va fer unir a alumnes del Col·legi San José d’Ontinyent i els del Col·legi Santa Ana de Villalonga, a tanta distància, fora d’horari escolar, en el seu temps lliure, per donar el pas del contacte virtual amb els twits, whatsapp i altres aplicacions, no pot ser altra que “la motivació, supose” va estar també la resposta de Neus a la pregunta de la moderadora de la tertúlia, la pedagoga Carmen Pellicer.
Tot el projecte de treball es va exposar junts a altres projectes semblants que presentaven centres educatius de tota Espanya. El denominador comú entre tots és l’impacte que exerceixen en la societat i la capacitat que tenen per a generar canvis en l’entorn. Els nostres alumnes són joves però són ciutadans conscients i solidaris. Ells no podien deixar passar per alt una història que la van fer seua perquè els va commoure profundament: van deixar de ser ells individualment per formar part d’un projecte amb una transcendència molt més elevada: que no caiguen en l’oblit les accions que fan avançar la humanitat. I a més, ens llancen una pregunta per a què reflexionem: Stop! I tu què hauries fet en la mateixa situació?
Nosaltres com a mestres, ens sentim orgullosos de què tots els anys que han passat entre nosaltres hagen donat un fruit de tanta qualitat humana i veure’ls eixir de les nostres aules amb eixe bagatge personal.
Tenim molt que aprendre d’ells. El Rei els va preguntar: ¿Y ahora qué pensáis hacer con este proyecto?, i dins de la ment creativa de Neus, Josep, Jordi, Jesús, Pau i Vicent, de nou, alguna cosa es va moure. Però hi havia una important tasca a fer encara: repartir i explicar el còmic que van crear explicant la història dels tres superherois anònims a tots els que van voler escoltar-los. Que van ser a tots als que es van dirigir. Molt segurs i feliços d’ells mateixos el van entregar i explicar als Reis, a la Dama de l’Imperi Britànic i gran pedagoga Alison Peacok, polítics, mestres, alumnes, inclús a un mag que, a canvi, els
va dedicar uns minuts per a què entengueren el que volia dir d’il·lusionisme i la màgia. Sens dubte, va estar el millor final que mai podíem imaginar.
En l’autobús de tornada des de Girona ja s’havia gestat un projecte de futur -encoratjats i segurs per tots els que els van escoltar contar el seu projecte-. Els van fer proposicions interessants: que contaren la seua experiència en altres centres, que contactaren amb entitats solidàries… els van demanar permís per a publicar la seua experiència en pàgines web, etc.
Ells són els creadors dels seu futur i segur que ens sorprendran. En paraules d’Ian Gilbert en la seua ponència “No deixeu mai de preguntarvos què és el que estan aprenent realment els xiquets a les vostres aules. Els heu de fer conscients que la realitat és només una instantània, un moment en el temps, i que ells la poden canviar.” Nosaltres, com a mestres no podem més que agrair-los l’alegria de ser com són. Moltes gràcies!